Vox TV Zdravlje i lepota Što je marakuje i zašto je toliko važna u prehrani?

Što je marakuje i zašto je toliko važna u prehrani?





Biljka koja potječe s područja Kolumbije latinskog naziva “Passiflora edulis”, ali i podneblja plodnog Brazila, poznata je marakuje. Uzgaja se u brojnim krajevima gdje je dobila i druga imena, kao što su markiz, marakuja, grenadila i slično, zahvaljujući svojim prepoznatljivim afrodizijačkim svojstvima.


Danas je marakuja voće prepoznatljivog okusa, koje uspijeva i na nadmorskim visinama od nekoliko tisuća metara. Prvenstveno se koristi u ljudskoj prehrani, ali je i poznati sastojak visokokvalitetnih kozmetičkih pripravaka, tretmana i lijekova čiji se blagotvorni učinci prepoznaju već pri prvoj uporabi. Zahvaljujući snažnom okusu pogodan je u prehrani u prirodnom obliku, ali i kao sastojak jela.


Kakva može biti ova voćka i kakva svojstva ima?


Marakuja je vrsta voća prepoznata kao intenzivan afrodizijak, uspijeva na visokim padinama Anda, a naziv varira od područja gdje raste i boje koju ima – zelena, ljubičasta ili crvena. Plod se nalazi unutar glatke i zaobljene kožice, u obliku kuglice sa sitnim zrncima, što daje specifičan i jedinstven okus.
Kod nas je dostupna ljubičasta marakuja, veličine većeg žumanjka jajeta, jakog je okusa i koristi se u prirodnom obliku, ali i kao sastojak brojnih jela. Druga vrsta voća ima svjetlije žute tonove i poznata je kao zlatna, a može biti veličine teniske loptice, dok je kora prozirna i mekana.


Jesti voće za svakodnevni užitak


Mnogo je načina na koje se marakuje može konzumirati i pripremati, uz već istaknutu primjenu u kozmetičkoj industriji. Najčešće se jede svježa, kada je plod već počeo sazrijevati. Plod se prereže na dva dijela i malom žličicom jede sadržaj unutar kore. Uglavnom se ne konzumira potpuno zreo jer tada dosta gubi na okusu koji prelazi u manje sočne arome.


Branjem biljaka poput marakuje spaja se lijepo i korisno jer se listovi mogu koristiti za pripremu ljekovitih čajeva. Tako marakuja potiče vitalnost organizma i odlična je za imunitet, a ujedno je i pravi afrodizijak za parove.


Priprema ukusnih jela s aromatičnim voćem


Baš kao što je ukusna u prirodnom obliku, marakuja je prikladna i kao glavni sastojak ili dodatak brojnim kulinarskim specijalitetima. Tako se dodaje kako bi se dobila posebna aroma sladoleda, pudinga, želea, krema i drugih delicija. Zbog prepoznatljivih korisnih sastojaka poput vitamina B6 i C, kalija, željeza, jabučne i limunske kiseline, flavonoida i mnogih drugih tvari, u mnogim se zemljama smatra ljekovitim.
Za mnoge ljubitelje savršen je u obliku cijeđenog soka koji smiruje napetost, opušta mišiće i živce. Također, marakuja se priprema kao ukusna torta od sira, uz dodatak keksa, šećera, maslaca i šlaga. Moderna “panna cotta” od ovog voća u kombinaciji s kokosovim mlijekom, limunom i šećerom omiljena je poslastica onih koji vole jak i intenzivan okus umjereno slatkih jela.


Opće je poznato da je marakuja voće bogato korisnim tvarima čija se dobrobit prepoznaje već pri prvoj konzumaciji u prirodnom obliku ili pripremljenom obroku s drugim ukusnim sastojcima. Ljubitelji vole uživati ​​u voću s prirodnim sadržajem, ali i slasticama, sokovima i čajevima koji su ukusni, a ujedno i pravo osvježenje za cijeli organizam.

Related Post